Pages

Sunday, May 3, 2020

Agent Jual Beli Rumah Kuala Lumpur Selangor

Assalamualaikum & Salam Sejahtera buat pelanggan yang dikasihi dan disayangi 😊 , saya Fuad agen property dan Real Estate Negotiator yang berdaftar di bawah Lembaga Penilai , Pentaksir , Ejen Harta Tanah & Pengurus Harta yang bernombor 40477 dan bernaung di bawah firma agensi Firdaus & Associates Property Professionals yang bertapak sejak akhir 1990 dan beralamat office di Wangsa118 . 





Fuad juga seorang agent general insurance (travel) Etiqa Takaful dan member of Malaysian Takaful Association , boleh lihat web disini . Bukan itu saja , Fuad adalah agensi yang berdaftar di bawah kedutaan China yang menguruskan permohonan visa ke China dengan lebih 3000 passport , boleh lihat web disini . Tambahan juga , seorang travel blogger fuadtravel.blogspot.my yang menceritakan segala tips , pengalaman dan panduan ketika bercuti.

Harap dengan ini dapat membantu bagi menambahkan lagi keyakinan & kepercayaan buat Tuan Puan . Sedia kita maklum sekarang ramai agen yang menjalankan operasi secara ilegal .



Jika Tuan Puan ada rumah yang ingin dijual tapi tidak pasti bagaimana caranya atau ingin memudahkan kerja tanpa memikirkan pelbagai proses yang perlu dilalui . Jangan risau Fuad dan team akan cuba bantu menjual rumah Tuan Puan untuk mendapatkan pembeli .

Sebelum itu Fuad akan ceritakan serba sedikit proses menjual rumah supaya Tuan Puan dapat gambaran sebenar , malah ini juga tanggungjawab saya untuk menerangkan secara terperinci dan jelas supaya Tuan Puan lebih faham .


PROSES JUAL RUMAH

1) Pemilik rumah (Tuan Puan) perlu whatsapp saya untuk berikan butiran rumah
2) Semak nilai pasaran
3) Tetapkan temujanji atas persetujuan kedua belah pihak
4) Datang ke rumah untuk buat inspection , ambil gambar , rundingan harga , lihat dokumen asal seperti ic pemilik , geran dan S&P , k
omisyen 3% harga rumah untuk agensi & 0.18% caj perkhidmatam , jika setuju , pemilik perlu menandatangi surat lantikan (Authorisation to Sell) . 
5) Proses pemasaran rumah bermula bagi mencari pembeli .
6) Pembeli berminat , buat temujanji untuk melihat rumah
7) Pembeli setuju , perlu sign OTP (Offer To Purchase) , pemilik rumah juga sign dan pembeli bayar wang booking
8) Proses pinjaman berjalan dan mengambil masa selama 20 hari
9) Pinjaman lulus , pembeli dan pemilik sign Perjanjian Jual & Beli (S&P) bersama peguam 

10) Bank akan datang ke rumah untuk buat penilaian .
11) Pindah milik selesai , pemilik terima duit dan ejen akan ambil kunci dari pemilik rumah dan serahkan kepada pembeli.

12) Selesai


SOALAN & JAWAPAN

S : Boleh ke saya jual rumah yang masih dalam pinjaman bank ?

J : Boleh , segalanya pihak peguam yang akan uruskan nanti

S : Boleh ke saya jual rumah tanpa salinan geran atau hak milik strata ?

J : Perlu ada salinan geran , boleh semak dengan pemaju dan pejabat tanah . Untuk pemilik rumah bertingkat seperti flat / apartment harus mendapatkan Strata Title , boleh rujuk dengan JMB (Joint Management Body) atau badan pengurusan .


S : Berapa komisyen yang agen punggut ?

J : Untuk ejen 3% dan 0.18% cukai perkhidmatan , jumlah 3.18% . 3.18% ini akan dipunggut dari pembeli untuk wang booking . Baki lagi 6.82% pembeli akan jelaskan ketika perjanjian jual beli ditandatangan . Contoh rumah harga RM300000 . Komisyen ejen RM9000 dan cukai perkhidmatan RM540 , jadi jumlah RM9540 . RM9540 akan di bayar oleh pembeli ketika pembayaran booking dan baki lagi RM20460 pembeli akan buat bayaran ketika sign perjanjian jual beli nanti .

S : Berapa lama untuk saya dapat duit jualan rumah ?

J : Paling awal empat bulan selepas sign perjanjian jual beli , adakala makan setahun , semuanya bergantung kepada status geran tanah tersebut dan juga pengurusan .


UNTUK MENDAPATKAN KHIDMAT FUAD SEBAGAI EJEN PENJUALAN RUMAH , BOLEH IKUT LANGKAH DIBAWAH

1. Whatsapp kepada saya butiran rumah seperti alamat , jenis rumah , keluasan , harga jual dan ubahsuai (jika ada) . Selepas saya menerima butiran Tuan Puan saya akan semak terlebih dahulu .



Klik Link Wassap
wassap.my/0173186428/rumah
wassap.my/0173186428/rumah
wassap.my/0173186428/rumah

UNTUK PERTANYAAN LAIN SELAIN BUKAN JUAL BELI RUMAH BOLEH KOMEN DI RUANGAN DI BAWAH .

BOLEH LIHAT SENARAI ARTIKEL DISINI

Saturday, May 2, 2020

Apa itu Master Title , Individual Title dan Strata Title

Soalan yang selalu diajukan jika kita nak jual rumah , ejen akan tanya dah tukar individul title atau strata title ? Kita pun terfikir dan tak faham apa yang dimaksudkan itu . Malah kalau kita tanya penduduk rumah condo , apartment dan flat masih ramai yang belum ada geran srata , sebab masih ramai tak tahu mengenai ini . Title iaitu geran , setiap geran mempunyai detail pengesahan pemilik tanah tersebut . 

MASTER TITLE


Master title adalah tapak tanah yang luas dimiliki oleh pemaju yang akan dibangunkan bagi projek perumahan . Contoh pemaju Ali membeli tanah 100 ekar untuk buat 20 buah rumah double storey . So tanah itu akan jadi master title sebab empunya hanya pemaju sahaja .

Pemaju buat rumah double storey

 Pemaju buat condo / apartment / flat 

INDIVIDUAL TITLE


Individual title adalah pecahan lot tanah Master Title untuk setiap landed property seperti rumah terrace. Contoh pemaju Ali membeli 100 ekar tanah untuk buat 20 buah rumah double storey . 

Apabila siap 20 buah rumah tersebut tanah master title tadi akan di pecahkan dan diconvertkan kepada individual title bagi setiap pemilik rumah masing masing . So pemilik rumah A , B , C , D , E setiap sorang ada individual title itu .

STRATA TITLE


Strata Title adalah pecahan lot kecil daripada tanah Master Title bagi setiap bangunan bertingkat seperti rumah condo , apartment dan flat . Contoh pemaju Ali membeli lima ekar tanah untuk buat dua  bangunan rumah flat lima tingkat . 

Apabila bangunan rumah flat tersebut sudah siap dibina maka pemaju akan menukar dari Master Title ke Strata Title untuk setiap pemilik rumah flat tersebut , kalau satu flat ada 100 rumah bermaksud 100 pemilik akan dapat geran strata dan 100 pemilik itu juga akan berkongsi tanah yang sama . 

Usually boleh punggut selepas 6 bulan dapat kunci . Setelah di convert ke strata barulah JMB ( Joint Management Body ) atau Badan Pengurusan Flat dapat ditubuhkan untuk selengara dan mengutip duit bulanan maintenance .  Jika pemaju tidak menukar lagi dari master ke strata melebihi 10 tahun kebiasaanya bank akan menolak pinjaman pembeli . Jadi bila dah duduk rumah flat tolong dapatkan geran strata , salah satu syarat duit maintenance haruslah tiada tunggakan . 



Friday, May 1, 2020

Apa Itu Rumah Under Construction , Rumah Subsale Dan Rumah Baru

Ramai pembeli terfikir fikir dan delima rumah apa yang paling bagus untuk dibeli . Rumah baru atau rumah subsale atau rumah under construction ? 

Sebenarnya ketiga tiga ini mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri , semuanya terserah dan terpulang kepada masing masing. Fuad akan cuba terangkan satu persatu di bawah .

RUMAH BARU


Rumah baru pastinya menjadi pilihan utama semua pihak . Siapa tak nak kalau semuanya serba serbi baru , orang kata tu bau kedai lagi . Tapi kekurangannya pula bila sebuah kawasan perumahan baru diwujudkan pastinya kemudahan asas itu agak kurang , kedai serbaneka pun baru nak operasi . Terutamanya kawasan di luar bandar . 

Lepas tu pula anda tak kenal siapa jiran rumah , anda tak tahu bagaimana norma kehidupan disitu , anda tak dapat nak kaji lebih lagi dan mungkin agak sunyi maklumlah rumah baru mungkin hanya beberapa rumah saja baru berpenghuni . 


Kebanyakkanya rumah yang dah siap sudah bertuan ketika under construction lagi , mereka tak tinggal disitu tapi lebih kepada untuk pelaburan jangka masa panjang .





RUMAH SUBSALE


Rumah subsale atau rumah secondhand terdapat banyak di mana mana dan mudah dijumpai . Kebanyakkanya ramai orang suka dan gemar membeli rumah subsale , walaupun secondhand tapi banyak perkara yang mempengaruhi untuk kita membeli seperti dekat dengan tempat kerja , kita sudah tahu corak kehidupan di kawasan perumahan tersebut dan pastinya apabila kawasan itu sudah lama dikediami akan wujud terdapat sumber kemudahan asas yang telah ada sekian lama.

Seperti deretan kedai , dobi , station minyak , pasaraya , sekolah dan banyak lagi . Malah sebelum beli tu kita dah tau kawasan ini dikediami oleh bangsa apa , adakah kawasan ini 'hot area' , adakah kawasan banjir , kita juga boleh bertanya kepada jiran jiran disitu . 


Tambahan pula bila beli rumah subsale anda akan membeli dengan pemilik rumah tersebut , sudah tentu anda boleh membuat rundingan mengenai harga , jika terdapat kerosakan atau kebocoran minta tuan rumah baiki terlebih dahulu atau kurangkan lagi harga .



RUMAH UNDER CONSTRUCTION


Rumah undercon atau rumah under construction adalah rumah yang masih dalam pembinaan atau belum bina pun lagi yang masih dalam plan. Kebanyakkanya pemaju menawarkan discount , zero deposit , free legal fee dan pelbagai barangan rumah percuma . Maklumlah nak tunggu rumah siap pun makan masa , jadi dengan ditawarkan beberapa faedah pastinya memikat hati si pembeli .

Bagusnya beli rumah undercon boleh buat pelaburan dengan menjual balik , harini beli dengan harga RM200K lagi dua tahun siap harga sudah naik lebih RM300K , sebab itu ramai beli tak duduk pun , dia jual balik dengan harga pasaran . 


Tapi risiko beli rumah undercon ni kadang kala pemaju bermasalah , bayangkan duit loan dah bayar bulanan tapi tengok tapak masih belum bangun pun lagi , yang ada hanya tiang sahaja . Janji hanya tinggal janji . 


Tambahan tu pula bila tak dapat selesaikan masalah habis ditinggalkan begitu saja , dah terbengkalai . Jangan tak tahu ini banyak terjadi projek projek tergendala , yang menjadi mangsa adalah pembeli . 


Jadi pastikan rumah yang anda nak beli di bawah pemaju yang mempunyai reputasi yang bagus bagi mengelakkan sebarang masalah kemudian hari nanti .