Pages

Sunday, May 3, 2020

Agent Jual Beli Rumah Kuala Lumpur Selangor

Assalamualaikum & Salam Sejahtera buat pelanggan yang dikasihi dan disayangi 😊 , saya Fuad agen property dan Real Estate Negotiator yang berdaftar di bawah Lembaga Penilai , Pentaksir , Ejen Harta Tanah & Pengurus Harta yang bernombor 40477 dan bernaung di bawah firma agensi Firdaus & Associates Property Professionals yang bertapak sejak akhir 1990 dan beralamat office di Wangsa118 . 

Fuad juga seorang agent general insurance (travel) Etiqa Takaful dan member of Malaysian Takaful Association , boleh lihat web disini . Bukan itu saja , Fuad adalah agensi yang berdaftar di bawah kedutaan China yang menguruskan permohonan visa ke China dengan lebih 3000 passport , boleh lihat web disini . Tambahan juga , seorang travel blogger fuadtravel.blogspot.my yang menceritakan segala tips , pengalaman dan panduan ketika bercuti.

Harap dengan ini dapat membantu bagi menambahkan lagi keyakinan & kepercayaan buat Tuan Puan . Sedia kita maklum sekarang ramai agen yang menjalankan operasi secara ilegal .Jika Tuan Puan ada rumah yang ingin dijual tapi tidak pasti bagaimana caranya atau ingin memudahkan kerja tanpa memikirkan pelbagai proses yang perlu dilalui . Jangan risau Fuad dan team akan cuba bantu menjual rumah Tuan Puan untuk mendapatkan pembeli .

Sebelum itu Fuad akan ceritakan serba sedikit proses menjual rumah supaya Tuan Puan dapat gambaran sebenar , malah ini juga tanggungjawab saya untuk menerangkan secara terperinci dan jelas supaya Tuan Puan lebih faham .


PROSES JUAL RUMAH

1) Pemilik rumah (Tuan Puan) perlu whatsapp saya untuk berikan butiran rumah
2) Semak nilai pasaran
3) Tetapkan temujanji atas persetujuan kedua belah pihak
4) Datang ke rumah untuk buat inspection , ambil gambar , rundingan harga , lihat dokumen asal seperti ic pemilik , geran dan S&P , k
omisyen 3% harga rumah untuk agensi & 0.18% caj perkhidmatam , jika setuju , pemilik perlu menandatangi surat lantikan (Authorisation to Sell) . 
5) Proses pemasaran rumah bermula bagi mencari pembeli .
6) Pembeli berminat , buat temujanji untuk melihat rumah
7) Pembeli setuju , perlu sign OTP (Offer To Purchase) , pemilik rumah juga sign dan pembeli bayar wang booking
8) Proses pinjaman berjalan dan mengambil masa selama 20 hari
9) Pinjaman lulus , pembeli dan pemilik sign Perjanjian Jual & Beli (S&P) bersama peguam 

10) Bank akan datang ke rumah untuk buat penilaian .
11) Pindah milik selesai , pemilik terima duit dan ejen akan ambil kunci dari pemilik rumah dan serahkan kepada pembeli.

12) Selesai


SOALAN & JAWAPAN

S : Boleh ke saya jual rumah yang masih dalam pinjaman bank ?

J : Boleh , segalanya pihak peguam yang akan uruskan nanti

S : Boleh ke saya jual rumah tanpa salinan geran atau hak milik strata ?

J : Perlu ada salinan geran , boleh semak dengan pemaju dan pejabat tanah . Untuk pemilik rumah bertingkat seperti flat / apartment harus mendapatkan Strata Title , boleh rujuk dengan JMB (Joint Management Body) atau badan pengurusan .


S : Berapa komisyen yang agen punggut ?

J : Untuk ejen 3% dan 0.18% cukai perkhidmatan , jumlah 3.18% . 3.18% ini akan dipunggut dari pembeli untuk wang booking . Baki lagi 6.82% pembeli akan jelaskan ketika perjanjian jual beli ditandatangan . Contoh rumah harga RM300000 . Komisyen ejen RM9000 dan cukai perkhidmatan RM540 , jadi jumlah RM9540 . RM9540 akan di bayar oleh pembeli ketika pembayaran booking dan baki lagi RM20460 pembeli akan buat bayaran ketika sign perjanjian jual beli nanti .

S : Berapa lama untuk saya dapat duit jualan rumah ?

J : Paling awal empat bulan selepas sign perjanjian jual beli , adakala makan setahun , semuanya bergantung kepada status geran tanah tersebut dan juga pengurusan .


UNTUK MENDAPATKAN KHIDMAT FUAD SEBAGAI EJEN PENJUALAN RUMAH , BOLEH IKUT LANGKAH DIBAWAH

1. Whatsapp kepada saya butiran rumah seperti alamat , jenis rumah , keluasan , harga jual dan ubahsuai (jika ada) . Selepas saya menerima butiran Tuan Puan saya akan semak terlebih dahulu .Klik Link Wassap
wassap.my/0173186428/rumah
wassap.my/0173186428/rumah
wassap.my/0173186428/rumah

UNTUK PERTANYAAN LAIN SELAIN BUKAN JUAL BELI RUMAH BOLEH KOMEN DI RUANGAN DI BAWAH .

BOLEH LIHAT SENARAI ARTIKEL DISINI

No comments:

Post a Comment