Pages

Sunday, May 3, 2020

Agent Jual Beli Rumah Kuala Lumpur Selangor

Assalamualaikum & Salam Sejahtera buat pelanggan yang dikasihi dan disayangi 😊 , saya Fuad agen property dan Real Estate Negotiator yang berdaftar di bawah Lembaga Penilai , Pentaksir , Ejen Harta Tanah & Pengurus Harta yang bernombor 40477 dan bernaung di bawah firma agensi Firdaus & Associates Property Professionals yang bertapak sejak akhir 1990 dan beralamat office di Wangsa118 . 





Fuad juga seorang agent general insurance (travel) Etiqa Takaful dan member of Malaysian Takaful Association , boleh lihat web disini . Bukan itu saja , Fuad adalah agensi yang berdaftar di bawah kedutaan China yang menguruskan permohonan visa ke China dengan lebih 3000 passport , boleh lihat web disini . Tambahan juga , seorang travel blogger fuadtravel.blogspot.my yang menceritakan segala tips , pengalaman dan panduan ketika bercuti.

Harap dengan ini dapat membantu bagi menambahkan lagi keyakinan & kepercayaan buat Tuan Puan . Sedia kita maklum sekarang ramai agen yang menjalankan operasi secara ilegal .



Jika Tuan Puan ada rumah yang ingin dijual tapi tidak pasti bagaimana caranya atau ingin memudahkan kerja tanpa memikirkan pelbagai proses yang perlu dilalui . Jangan risau Fuad dan team akan cuba bantu menjual rumah Tuan Puan untuk mendapatkan pembeli .

Sebelum itu Fuad akan ceritakan serba sedikit proses menjual rumah supaya Tuan Puan dapat gambaran sebenar , malah ini juga tanggungjawab saya untuk menerangkan secara terperinci dan jelas supaya Tuan Puan lebih faham .


PROSES JUAL RUMAH

1) Pemilik rumah (Tuan Puan) perlu whatsapp saya untuk berikan butiran rumah
2) Semak nilai pasaran
3) Tetapkan temujanji atas persetujuan kedua belah pihak
4) Datang ke rumah untuk buat inspection , ambil gambar , rundingan harga , lihat dokumen asal seperti ic pemilik , geran dan S&P , k
omisyen 3% harga rumah untuk agensi & 0.18% caj perkhidmatam , jika setuju , pemilik perlu menandatangi surat lantikan (Authorisation to Sell) . 
5) Proses pemasaran rumah bermula bagi mencari pembeli .
6) Pembeli berminat , buat temujanji untuk melihat rumah
7) Pembeli setuju , perlu sign OTP (Offer To Purchase) , pemilik rumah juga sign dan pembeli bayar wang booking
8) Proses pinjaman berjalan dan mengambil masa selama 20 hari
9) Pinjaman lulus , pembeli dan pemilik sign Perjanjian Jual & Beli (S&P) bersama peguam 

10) Bank akan datang ke rumah untuk buat penilaian .
11) Pindah milik selesai , pemilik terima duit dan ejen akan ambil kunci dari pemilik rumah dan serahkan kepada pembeli.

12) Selesai


SOALAN & JAWAPAN

S : Boleh ke saya jual rumah yang masih dalam pinjaman bank ?

J : Boleh , segalanya pihak peguam yang akan uruskan nanti

S : Boleh ke saya jual rumah tanpa salinan geran atau hak milik strata ?

J : Perlu ada salinan geran , boleh semak dengan pemaju dan pejabat tanah . Untuk pemilik rumah bertingkat seperti flat / apartment harus mendapatkan Strata Title , boleh rujuk dengan JMB (Joint Management Body) atau badan pengurusan .


S : Berapa komisyen yang agen punggut ?

J : Untuk ejen 3% dan 0.18% cukai perkhidmatan , jumlah 3.18% . 3.18% ini akan dipunggut dari pembeli untuk wang booking . Baki lagi 6.82% pembeli akan jelaskan ketika perjanjian jual beli ditandatangan . Contoh rumah harga RM300000 . Komisyen ejen RM9000 dan cukai perkhidmatan RM540 , jadi jumlah RM9540 . RM9540 akan di bayar oleh pembeli ketika pembayaran booking dan baki lagi RM20460 pembeli akan buat bayaran ketika sign perjanjian jual beli nanti .

S : Berapa lama untuk saya dapat duit jualan rumah ?

J : Paling awal empat bulan selepas sign perjanjian jual beli , adakala makan setahun , semuanya bergantung kepada status geran tanah tersebut dan juga pengurusan .


UNTUK MENDAPATKAN KHIDMAT FUAD SEBAGAI EJEN PENJUALAN RUMAH , BOLEH IKUT LANGKAH DIBAWAH

1. Whatsapp kepada saya butiran rumah seperti alamat , jenis rumah , keluasan , harga jual dan ubahsuai (jika ada) . Selepas saya menerima butiran Tuan Puan saya akan semak terlebih dahulu .



Klik Link Wassap
wassap.my/0173186428/rumah
wassap.my/0173186428/rumah
wassap.my/0173186428/rumah

UNTUK PERTANYAAN LAIN SELAIN BUKAN JUAL BELI RUMAH BOLEH KOMEN DI RUANGAN DI BAWAH .

BOLEH LIHAT SENARAI ARTIKEL DISINI

Saturday, May 2, 2020

Apa itu Master Title , Individual Title dan Strata Title

Soalan yang selalu diajukan jika kita nak jual rumah , ejen akan tanya dah tukar individul title atau strata title ? Kita pun terfikir dan tak faham apa yang dimaksudkan itu . Malah kalau kita tanya penduduk rumah condo , apartment dan flat masih ramai yang belum ada geran srata , sebab masih ramai tak tahu mengenai ini . Title iaitu geran , setiap geran mempunyai detail pengesahan pemilik tanah tersebut . 

MASTER TITLE


Master title adalah tapak tanah yang luas dimiliki oleh pemaju yang akan dibangunkan bagi projek perumahan . Contoh pemaju Ali membeli tanah 100 ekar untuk buat 20 buah rumah double storey . So tanah itu akan jadi master title sebab empunya hanya pemaju sahaja .

Pemaju buat rumah double storey

 Pemaju buat condo / apartment / flat 

INDIVIDUAL TITLE


Individual title adalah pecahan lot tanah Master Title untuk setiap landed property seperti rumah terrace. Contoh pemaju Ali membeli 100 ekar tanah untuk buat 20 buah rumah double storey . 

Apabila siap 20 buah rumah tersebut tanah master title tadi akan di pecahkan dan diconvertkan kepada individual title bagi setiap pemilik rumah masing masing . So pemilik rumah A , B , C , D , E setiap sorang ada individual title itu .

STRATA TITLE


Strata Title adalah pecahan lot kecil daripada tanah Master Title bagi setiap bangunan bertingkat seperti rumah condo , apartment dan flat . Contoh pemaju Ali membeli lima ekar tanah untuk buat dua  bangunan rumah flat lima tingkat . 

Apabila bangunan rumah flat tersebut sudah siap dibina maka pemaju akan menukar dari Master Title ke Strata Title untuk setiap pemilik rumah flat tersebut , kalau satu flat ada 100 rumah bermaksud 100 pemilik akan dapat geran strata dan 100 pemilik itu juga akan berkongsi tanah yang sama . 

Usually boleh punggut selepas 6 bulan dapat kunci . Setelah di convert ke strata barulah JMB ( Joint Management Body ) atau Badan Pengurusan Flat dapat ditubuhkan untuk selengara dan mengutip duit bulanan maintenance .  Jika pemaju tidak menukar lagi dari master ke strata melebihi 10 tahun kebiasaanya bank akan menolak pinjaman pembeli . Jadi bila dah duduk rumah flat tolong dapatkan geran strata , salah satu syarat duit maintenance haruslah tiada tunggakan . 



Friday, May 1, 2020

Apa Itu Rumah Under Construction , Rumah Subsale Dan Rumah Baru

Ramai pembeli terfikir fikir dan delima rumah apa yang paling bagus untuk dibeli . Rumah baru atau rumah subsale atau rumah under construction ? 

Sebenarnya ketiga tiga ini mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri , semuanya terserah dan terpulang kepada masing masing. Fuad akan cuba terangkan satu persatu di bawah .

RUMAH BARU


Rumah baru pastinya menjadi pilihan utama semua pihak . Siapa tak nak kalau semuanya serba serbi baru , orang kata tu bau kedai lagi . Tapi kekurangannya pula bila sebuah kawasan perumahan baru diwujudkan pastinya kemudahan asas itu agak kurang , kedai serbaneka pun baru nak operasi . Terutamanya kawasan di luar bandar . 

Lepas tu pula anda tak kenal siapa jiran rumah , anda tak tahu bagaimana norma kehidupan disitu , anda tak dapat nak kaji lebih lagi dan mungkin agak sunyi maklumlah rumah baru mungkin hanya beberapa rumah saja baru berpenghuni . 


Kebanyakkanya rumah yang dah siap sudah bertuan ketika under construction lagi , mereka tak tinggal disitu tapi lebih kepada untuk pelaburan jangka masa panjang .





RUMAH SUBSALE


Rumah subsale atau rumah secondhand terdapat banyak di mana mana dan mudah dijumpai . Kebanyakkanya ramai orang suka dan gemar membeli rumah subsale , walaupun secondhand tapi banyak perkara yang mempengaruhi untuk kita membeli seperti dekat dengan tempat kerja , kita sudah tahu corak kehidupan di kawasan perumahan tersebut dan pastinya apabila kawasan itu sudah lama dikediami akan wujud terdapat sumber kemudahan asas yang telah ada sekian lama.

Seperti deretan kedai , dobi , station minyak , pasaraya , sekolah dan banyak lagi . Malah sebelum beli tu kita dah tau kawasan ini dikediami oleh bangsa apa , adakah kawasan ini 'hot area' , adakah kawasan banjir , kita juga boleh bertanya kepada jiran jiran disitu . 


Tambahan pula bila beli rumah subsale anda akan membeli dengan pemilik rumah tersebut , sudah tentu anda boleh membuat rundingan mengenai harga , jika terdapat kerosakan atau kebocoran minta tuan rumah baiki terlebih dahulu atau kurangkan lagi harga .



RUMAH UNDER CONSTRUCTION


Rumah undercon atau rumah under construction adalah rumah yang masih dalam pembinaan atau belum bina pun lagi yang masih dalam plan. Kebanyakkanya pemaju menawarkan discount , zero deposit , free legal fee dan pelbagai barangan rumah percuma . Maklumlah nak tunggu rumah siap pun makan masa , jadi dengan ditawarkan beberapa faedah pastinya memikat hati si pembeli .

Bagusnya beli rumah undercon boleh buat pelaburan dengan menjual balik , harini beli dengan harga RM200K lagi dua tahun siap harga sudah naik lebih RM300K , sebab itu ramai beli tak duduk pun , dia jual balik dengan harga pasaran . 


Tapi risiko beli rumah undercon ni kadang kala pemaju bermasalah , bayangkan duit loan dah bayar bulanan tapi tengok tapak masih belum bangun pun lagi , yang ada hanya tiang sahaja . Janji hanya tinggal janji . 


Tambahan tu pula bila tak dapat selesaikan masalah habis ditinggalkan begitu saja , dah terbengkalai . Jangan tak tahu ini banyak terjadi projek projek tergendala , yang menjadi mangsa adalah pembeli . 


Jadi pastikan rumah yang anda nak beli di bawah pemaju yang mempunyai reputasi yang bagus bagi mengelakkan sebarang masalah kemudian hari nanti .



Wednesday, March 18, 2020

Freehold dan Leasehold Perbezaan dan Maksud

Kita sering lihat di mana mana saja iklan hartanah pasti akan tertera Freehold atau Leasehold . Kalau Freehold tu besar besar dia cop kat situ , kenapa ? haa pastinya ada sebab , malah bila orang tengok geran tak tau pun hartanah tersebut freehold atau leasehold , sebab tak dinyatakan kat situ , ya memang tak tulis pun . Tak apa fuad akan cuba huraikan maksud dan juga perbezaan .


Freehold bermaksud Pegangan Bebas , kita miliki tanah tersebut selamanya tanpa sebarang sekatan mana mana pihak jika kita ingin menjualnya .

Leasehold bermaksud Pajakan , tanah yang kita duduki ada pajakan dari kerajaan negeri dalam suatu tempoh tertentu , selalunya 99 tahun . Ia lebih kurang kita sewakan tanah itu kepada penyewa untuk tempoh tertentu saja , habis je tempoh pemilik tanah akan ambil balik .

Perkara paling basic bagi mereka yang ada geran ,

Freehold - Hakmilik Sementara - Geran Negeri - Geran Mukim

Leasehold - Hakmilik Sementara - Pajakan Negeri - Pajakan Mukim

Nak tau mengenai Hakmilik Sementara , Geran , Pajakan klik sini




Cuba tengok di " Pajakan selama tempoh 99 tahun berakhir pada 4 Mac 2019 " , bila nampak saja ayat ni bermaksud geran anda adalah Leasehold sebab ada pajakan dari kerajaan negeri selama 99 tahun , kalau tak ada maksudnya geran anda adalah Freehold , tanah tersebut milik anda selamanya dan tiada sekatan mana mana pihak jika di bahagian "Sekatan-Sekatan Kepentingan - TIADA" . Walaubagaimanapun , pihak kerajaan Malaysia berhak mengambil mana mana tanah bagi tujuan pembangunan atau apa sahaja , ini termaktub dalam Akta Pengambilan Tanah 1960 .

Kalau ikutkan pada permintaan dan pilihan pastinya tanah Freehold menjadi rebutan ramai , akan tapi harus ingat tanah freehold di bandar sekarang sudah berkurangan dan juga lebih mahal dari tanah Leasehold . Dan tak semestinya tanah Leasehold tidak laku , ada kala tanah leasehold lagi mahal dan mendapat permintaan , bergantung kepada lokasi . Bagi pendapat fuad sendiri sekarang orang macam tak berapa kisah sangat kalau tanah tu Leasehold , asalkan lokasi terbaik , rumah cantik dan harga pun cun , memang dia orang rembat .



Proses penjualan hartanah Freehold juga lebih mudah berbanding Leasehold , kerana selepas proses sign Sales & Purchasers , peguam boleh terus membuat pertukaran pindah milik hartanah berbanding Leasehold peguam perlu mendapat kebenaran terlebih dahulu daripada kerajaan negeri , selepas approve barulah boleh tukar , sebab itu proses jual beli rumah untuk Freehold hanya 3-4 bulan berbanding Leasehold 6-7 bulan .

Tanah Leasehold ada tarikh luput pajakan berbanding Freehold tiada , jika tarikh luput kurang dari 40 tahun , kebanyakkannya bank tidak akan memberi sebarang pinjaman , kenapa ? Tempoh pinjaman saja 35 tahun , jika peminjam gagal untuk membayar bank terpaksa lelong , masalahnya ada ke orang nak beli rumah yang tempoh pajakan kurang 10 tahun , memang tak laku dan ia akan merugikan  pihak bank . Malah untuk perbaharui (renew) tempoh pajakan pula bukan sikit sikit kos .





Tuesday, March 17, 2020

Maksud Hakmilik Sementara , Geran Mukim & Pajakan Negeri

Selalu kalau kita tengok geran mesti akan ada tertanya tanya , kenapa ada Hakmilik Sementara , Geran Negeri , Geran Mukim , Pajakan Negeri & Pajakan Mukim . Ada yang fikir Hakmilik Sementara ni rupanya tanah Leasehold , sama sekali tidak hehe .

Okey fuad akan explain satu persatu supaya anda faham apabila melihat sesuatu geran , lihat contoh di bawah





" HAKMILIK SEMENTARA "

Huraian ,
Hakmilik Sementara - Hakmilik Sementara diberikan bagi tanah yang belum diukur secara sempurna , malah tanah tersebut tak boleh pecah sempadan, pecah bahagi dan disatukan tanah. Pecah bahagian bangunan juga tidak dibolehkan . Selepas ukuran tanah telah dibuat secara sempurna oleh JUPEM dan batu sempadan telah pun ditanam , maka barulah Hakmilik Tetap dikeluarkan . Pengeluaran HS ini akan membolehkan tuan punya tanah membuat pindahmilik, gadaian atau pajakan sebelum kerja ukur diselesaikan. Oleh itu terdapat dua jenis hakmilik iaitu hakmilik tetap dan hakmilik sementara.

HAKMILIK TETAP - Apabila ukuran tanah telah dibuat dengan sempurna , maka HAKMILIK SEMENTARA akan bertukar kepada antara empat iaitu ,

Geran Negeri - dikeluarkan untuk tanah yang diberimilik selama-lamanya
Pajakan Negeri - bagi tanah yang diberimilik bagi satu tempoh beberapa tahun.
(Geran dikeluarkan oleh Pejabat Pendaftar Negeri)

Geran Mukim - ialah untuk tanah diberimilik selama-lamanya 
Pajakan Mukim - untuk tanah yang diberimilik bagi satu tempoh beberapa tahun.
(Geran dikeluarkan oleh Pejabat Tanah)


Beza Geran dan Pajakan

Geran - Hakmilik selamanya , pegangan bebas (Freehold)
Pajakan - Tanah yang dipajak oleh kerajaan negeri bagi sesuatu tempoh , selalunya 99 tahun . (Leasehold)

Maklumat lanjut Freehold & Leasehold klik sini 


Dah faham ayat HAKMILIK SEMENTARA , so sekarang ayat BERSAMAAN DENGAN

" HAKMILIK PEJABAT TANAH " , atau " HAKMILIK PEJABAT PENDAFTAR "

Huraian ,

Hakmilik Pejabat Pendaftar - Didaftarkan oleh Pendaftar Hakmilik di Pejabat Pendaftaran Negeri (satu disetiap negeri – ibu negeri) (Pejabat Tanah Galian Negeri)

Sebab kenapa didaftarkan Hakmilik Pejabat Pendaftar :
i. Tanah bandar atau tanah pekan,
ii. Mana-mana tanah desa yang lotnya lebih 4 hektar (10 ekar)
iii. Mana-mana bahagian pantai pasang surut atau dasar laut,
iv. Mana-mana lot tanah desa yang luasnya kurang 4 hektar tetapi PBN (Pihak Berkuasa Negeri) mengarahkan tanah tersebut dipegang oleh Pejabat Pendaftar (proviso seksyen 77(3)).

Hakmilik Pejabat Tanah - Didaftarkan oleh Pentadbir Tanah bagi satu-satu daerah (satu di setiap daerah atau daerah kecil). (Mukim)

Sebab kenapa didaftarkan Hakmilik Pejabat Tanah iaitu:
i. Mana-mana tanah desa yang luasnya kurang 4 hektar,
ii. Semua tanah yang dipegang di bawah Akta Tanah (Kawasan Penempatan Berkelompok), 1960.



Jadi sekarang anda semua dah tau maksud .



Sunday, March 15, 2020

Cara Mudah Kira Kelayakan Beli Rumah

DEBT SERVICE RATIO

Kirakan Nisbah Hutang Anda

Skor kredit anda adalah salah satu faktor yang paling penting dalam memenuhi syarat untuk pinjaman.

Bank akan mengukur keupayaan pembayaran balik melalui Debt Service Ratio (DSR),  pengiraan yang menunjukkan perkadaran hutang anda berhubung dengan jumlah pendapatan .



Sebab itu sangat penting untuk tau kita punya DSR , orang akan selalu beranggapan , makin besar pendapatan makin mudah untuk membuat pinjaman malah boleh beli rumah mahal lagi . Betul , tidak dinafikan tetapi kita tidak boleh pandang dari sudut gaji semata mata , seharusnya perlu di lihat secara keseluruhan termasuk jumlah komitmen bulanan , jangan terkejut jikalau ada kawan gaji bersih RM5000 hanya mampu beli rumah anggaran RM140K saja , manakala yang gaji bersih RM2500 mampu beli anggaran rumah RM300K . 

Setiap bank mempunyai DSR yang berbeza yang akan dikenakan ke atas peminjam untuk diluluskan permohonan pinjamannya. Secara kasarnya ,

Individu gaji bersih bawah RM3000 , had DSR bank 60%
Individu gaji bersih atas RM3000 , had DSR bank 70%

Formula paling mudah , jom sama sama kita kira 

Gaji pokok + elaun = Gaji Kasar
Gaji Kasar - Kwsp - Socso - Cukai - Zakat = Gaji Bersih

Gaji Bersih x DSR = 

RM2500 x 60% = RM1500

RM1500 - Komitmen = 

Komitmen Bulanan seperti 
- Kereta
- PTPTN
- Pinjaman Peribadi
- Pinjaman Rumah
- Pinjaman ASB
- Kad Kredit

Untuk kad kredit , cara pengiraan Jumlah Had Limit x 5% , jika had limit kad kredit RM5000 , maka RM250 (RM5000 x 5%) perlu di tolak .

Katakan komitmen bulanan hanya ansuran bulanan kereta saja berjumlah RM400 .

RM1500 - RM400 = RM1100

RM1100 X 200 = RM220K

Maka jumlah kelayakan harga rumah yang boleh anda boleh beli anggaran RM220K .

Mudah bukan !




Sebab Pinjaman Rumah Tak Lulus

Sebenarnya ada beberapa faktor yang mempengaruhi kenapa pinjaman kita tidak diluluskan . Fuad akan senaraikan satu persatu dengan huraiannya .


GAJI

Gaji yang rendah semestinya memberi kesan yang besar terhadap pinjaman yang kita mohon . Sebenarnya tidaklah menjadi suatu masalah jika jumlah pinjaman yang kita mohon di bawah kemampuan gaji . Yang penting kira dulu our DSR (Debt Service Ratio) untuk mengetahui harga rumah yang mampu anda beli .




KOMITMEN

Jika gaji besar tapi banyak komitmen pun boleh jadi masalah , bayangkan gaji bersih lima ribu . Kereta guna honda , bulanan RM1200 , credit card RM300 , PTPTN RM300 , personal loan RM1000 , jumlah RM2800 . Gaji bersih RM5000 - komitmen RM2800 , jumlah RM2200 . Kalau kira DSR ( Debt Service Ratio ) anda layak beli rumah RM140k saja ! Cara kira DSR klik sini .




SEJARAH PINJAMAN

Orang cakap semakin banyak anda buat loan semakin cerah peluang untuk pinjaman diluluskan , berbanding mereka yang tidak pernah memohon sebarang pinjaman . Bunyi macam pelikkan , sepatutnya yang tak pernah buat pinjaman lah yang mudah untuk diluluskan . Tidak sebenarnya , bank akan tengok karakter seseorang berpandukan cara mereka membayar pembiayaan bulanan , katakan selama tempoh pinjaman anda bayar duit bulanan kereta tepat pada waktunya , tak pernah tertunggak , jadi disini pihak bank dah nampak yang anda seorang yang displin dalam pembayaran pinjaman . Anda rasa rasa bank dengan senang hati tak untuk bagi anda pinjaman ? Semestinya ! 




CCRIS

Central Credit Reference Information System atau pusat sistem rujukan maklumat kredit di bawah penguasaan Bank Negara Malaysia bagi mengeluarkan segala butiran rekod bayaran penghutang dalam tempoh 12 bulan , termasuk pinjaman PTPTN . Jika bank semak CCRIS dan lihat anda punya rekod bayaran balik teruk , mereka akan reject terus pinjaman anda . So berhati hati dalam hal ini , ramai graduan yang tak nak bayar langsung PTPTN , bila nak buat pinjaman rumah dah susah .




BANKRUPT / MUFLIS

Apabila seseorang itu telah diisytiharkan muflis oleh mahkamah , semua akaun simpanannya akan ditutup , segala transaksi akan disekat , tiada apa lagi yang boleh dibuat .




TEMPOH PAJAKAN

Untuk tanah berstatus leasehold yang mempunyai pajakan kurang 30 tahun , kebanyakkan mana mana bank tidak akan memberikan sebarang pinjaman . Pemilik tanah perlu membuat permohonan melanjutkan tempoh pajakan .


BAKI AKAUN

Bukan sahaja penyata bank yang cantik , malah baki akaun simpanan juga perlu cantik , bayangkan baru setengah bulan baki sudah tinggal RM10 , pastikan sewaktu menyerahkan penyata akaun , baki yang tinggal di dalam akaun muhasabah . Kita kena tunjuk kepada pegawai bank bahawa kita mempunyai jumlah simpanan yang menyakinkan .




PEKERJAAN

Pekerja yang masih status dalam kontrak amat sukar untuk membuat permohonan pinjaman , sebab bank nampak anda tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan rasa kurang selamat untuk memberikan pinjaman .



KETELUSAN 

Ada orang sanggup mempalsukan dokumen seperti slip gaji dan ada yang cuba untuk menyembunyikan komitmen bulanan tetap yang harus di bayar , pegawai bank semuanya bijak pandai , mereka akan semak dan jejak segala butiran anda , jika mereka tahu lagi susah anda nanti .







Wednesday, January 1, 2020

Cara Jadi Agent Perunding Hartanah 2020

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua , fuad akan ceritakan bagaimana proses untuk menjadi perunding hartanah atau agent hartanah atau agent property atau agent rumah atau dikenali Real Estate Negotitors (REN) . Semua boleh guna , terpulang asalkan bidang hartanah juga . Untuk menjadi perunding hartanah yang sah disisi undang undang , semua diwajibkan untuk menghadiri kursus dua hari yang dikenali sebagai Negotiators Certification Course (NCC) .

Ada beberapa training centre yang menyediakan kursus ini , salah satunya Malaysian Institute of Estate Agent (MIEA) , klik web . Kadar bayaran pula RM636 termasuk gst . Makan minum pagi , tengah hari dan petang turut disediakan , waktu ni lunch mereka tak provide so diberi RM30 untuk lunch setiap sorang .



Kursus yang dianjurkan oleh MIEA diadakan 4-5 kali sebulan , boleh pilih sama ada hari biasa atau hujung minggu , bermula dari jam 9 pagi sehingga 6 petang . Ditempat ibu pejabat sendiri di Petaling Jaya atau ada juga tempat lain , khusunya mereka yang menetap di luar bandar , seperti Kuantan , Kedah , Johor , Melaka , Penang , Sabah dan Sarawak .


Pastikan anda datang awal , 30 minit sebelum bermulanya kursus . Ketika ini agak ramai juga , dalam 50 orang .


Setiap peserta akan diberikan name sticker boleh dilekatkan di baju masing masing .



Kursus ini dalam bahasa English , tidak semua fasih berbahasa English , tidak mengapa jika anda tak faham boleh buat ulangkaji sewaktu balik nanti , Fuad pun bukanlah seorang yang fasih berbahasa English , kalau tak faham boleh semak balik di Google . Sebenarnya banyak saja info yang telah diperjelaskan oleh perunding hartanah yang berpengalaman di website mereka , hanya search saja di google , boleh ambil sebagai rujukan .



Selepas habis kursus selama dua hari anda perlu tunggu untuk pengeluaran sijil kedatangan . Kalau dulu sijil diberi selepas tamat saja kursus tapi sekarang pihak Lembaga Penilai nak pastikan dulu kedatangan peserta . Sijil ini sangat penting untuk anda memohon sebagai perunding hartanah di mana mana saja agensi hartanah yang berdaftar .

Alhamdulillah hari keempat dapat email dari MIEA , bahawa sijil sudah sedia untuk di punggut . Yeah , step pertama sudah selesai .



Pencarian firma agensi yang berdaftar boleh dibuat melalui peta google atau boleh layari web Lembaga Penilai & Pentaksir Malaysia disini . Klik 'Search for Firm' , taip kawasan seperti Ampang dan pilih State Selangor , akan dipaparkan senarai firma agensi hartanah yang berdaftar , hubungi mereka , bagitau untuk jadi perunding hartanah , tapi sebelum itu pastikan mereka ada quota . Untuk satu Real Estate Agency (REA) hanya dibernarkan untuk melantik 50 orang Real Estate Negotiators (REN) sahaja dan mungkin akan bertambah dari semasa ke semasa , jika quota penuh bermakna anda perlu tunggu salah seorang keluar atau ada penambahan REA .

Setiap agensi mengenakan caj pendaftaran bagi ahli baru , tidak menentu , anggaran RM100-RM500 , kalau boleh cari yang rendah, selepas anda telah didaftarkan oleh agensi , anda harus tunggu untuk proses mendapatkan nombor ahli Real Estate Negotiators (REN) dan juga tag , jika tiada no REN anda tidak boleh berurus niaga dengan client . Proses ini mengambil beberapa minggu selepas anda kemukakan butiran yang diminta seperti gambar sijil , gambar passport , ic , nama dan alamat .

Alhamdulillah selepas 2 minggu nama sudah ada di LPPEH . Ren Tag pula akan dapat dalam tempoh sebulan bergantung kepada BOVEA .